Fietscontrole !

posted in: Laatste Nieuws | 0

Zoals je ziet op het filmpje werken we in Triatlon Atheneum Bilzen een beetje extra op fietsvaardigheid.

Dat jongeren deze oefeningen doen is leuk … maar moeten volwassenen dit dan ook doen ? Is het echt zo belangrijk ? In triatlon liggen we toch maar in onze tijdritpositie en rijden we gewoon rechtdoor, we zijn geen wielrenners, hé.

Een atleet die zijn fiets kan gebruiken als verlengstuk van zijn lichaam is niet alleen veel sneller (bochten, afdalingen, groepsposities, opstappen en afstappen, …) maar ook veel veiliger. Hoe vaak moet je tijdens de training niet plotseling uitwijken voor bvb een auto, voetganger, de postbode, een put of scheur in de weg, een windstoot, dieren, onhandige trainingspartners, gladde plekken, … . Iemand die vaardig is heeft veel minder kans om tegen de grond te gaan. Angst blijkt immers één van de grootste oorzaak van valpartijen.

En wat met die beroepsrenners ? Die zijn super behendig en vallen toch ook om de haverklap ? Tja … misschien zijn die soms iets te zelfzeker ? Een volledig gebrek aan angst is ook gevaarlijk. Maar wij zijn geen professionals en staan niet onder prestatiedruk. Dus vergelijken is niet nodig.

OK … nu dan allemaal kegeltjes gaan kopen en slalommen ? Neen, het kan ook anders? Bewuster je fiets gaan gebruiken helpt ook al. “Speel” wat meer met die tweewieler onder u. Durf jezelf uitdagen, anders leer je niks bij. Maar … waak voor overmoed 😉

 

Triatlon Atheneum Bilzen : Fietstechniek oktober 2015 from wielerschool on Vimeo.